Upphämtning av matsvinn

Mycket, lite eller mittemellan.

Om din verksamhet befinner sig inom Mathjälpens geografiska område kan vi omfördela era osålda livsmedel på såväl regelbunden som oregelbunden basis.

Vi garanterar självklart att alltid hålla kyl-och fryskedjan och att maten alltid går till människor i socioekonomiskt utsatta hushåll.

*Att notera är att vi tar ut ett självkostnadspris från samtliga aktörer som väljer att samarbeta med oss. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig och din verksamhet? Kontakta oss här eller läs mer via knapparna nedan.

Det finns två olika alternativ för upphämtning av osålda livsmedel. Dessa kan vidare anpassas efter behov och möjlighet för att skapa ett så effektivt logistikflöde som möjligt.

Vårt mål är att inte behöva finnas, för att helst ska ingen mat slängas, och inga människor vara i behov, dock insåg vi att det behövdes en lösning som gör det enkelt och snabbt för livsmedelsaktörer att omfördela livsmedel till människor i behov.

Regelbunden upphämtning

För att kunna genomföra regelbundna upphämtningar förutsätter vi att det finns en mängd på minst 10kg osålda livsmedel per dag och tillfälle i upprepade intervaller.

Hur funkar det?

Vi upprättar ett avtal som omfattar upphämtningsintervall, självkostnad, regler, begräsningar och övriga riktlinjer som går i enlighet med EUs regelverk för omfördelning av osålda livsmedel. Vi har självklart alla avtal som behövs för att sätta igång omgående.

Vad kostar det?

Vid regelbundna upphämtningar sätts en fast självkostnadsavgift per upphämtning. Denna baseras på våra kostnader för kylbilar, chaufförer, förbrukningsmaterial med mera!

Vill du börja samarbeta med oss? Klicka på länken och fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!

Engångsupphämtning

En engångsupphämtning av osålda livsmedel kan ske om en felbeställning har gjorts, eller om t.ex. en lagerfrys ska tömmas. Oavsett vad finns vi för en självkostnad tillgängliga för enskilda upphämtningar på minst 50kg per tillfälle.

Hur funkar det?

Det enklaste sättet att efterfråga en engångsupphämtning är att kontakta oss via 0500-10 55 00 eller trycka på knappen nedan och därigenom skicka ett mail. Vårt mål är att alltid återkomma inom 24 timmar.

Glöm inte att ha följande information på plats innan du ringer så kan vi snabbt bestämma en tid för upphämtning.

Vad kostar det?

Vi tar alltid ut en självkostnad för engångsupphämtningar, dock varierar denna beroende på mängden livsmedel som behöver omfördelas.

Behöver du komma i kontakt med oss? Tryck på knappen nedan så hörs vi inom kort!

Vad får vi hämta upp?

Det finns många regler kring omfördelning av livsmedel. Dessa hittas bland annat i EU:s riktlinjer för livsmedelsdonationer och gäller för alla upphämtningar vi genomför.

Vad får vi ta emot?

Vi får inte ta emot livsmedel från privatpersoner, cateringmat och/eller oförpackade/felmärkta livsmedel (med ett fåtal undantag). Vi får inte heller ta emot varor som har passerat sista-förbrukningsdag eller av andra anledningar anses vara hälsofarliga. Dessa bör istället klassas som matavfall och behandlas därefter.

Är du osäker på om vi kan omfördela dina livsmedel? Kontakta oss så återkommer vi inom kort.

Spårning av livsmedel

Utöver informationen ovan behöver vi information om mängden livsmedel, utgångsdatum, bach.nr, samt en eventuell frys-och kylkedja.

Anledningen till detta är då vi måste kunna spåra alla livsmedel, ej får dela ut mat som har stått framme, samt att vi måste kunna garantera kyl-och fryskedjan till slutmottagaren.